CE Znak

CE je skraćenica od Conformité Européenne i za razliku od standarda koji govore o kvalitetu proizvoda, CE znak (CE mark) je obavezan i odnosi se na bezbednost upotrebe proizvoda u zemljama članicama EU. Zemlje članice Evropske unije su svojim zakonskim propisima i drugim merama želele da se osiguraju da se na tržište EU plasiraju i u upotrebi nađu samo oni proizvodi koji ne ugrožavaju bezbednost, život i zdravlje ljudi, svojinu, životnu sredinu ili neke druge interese od javnog značaja.

Proizvodi bez CE znaka ne mogu se naći na tržištu EU!

CE znak je karta za izvoz sledećih grupa proizvoda u zemlje EU: igračke, građevinski materijal, jednostavnu opremu pod pritiskom, radio i telekomunikacionu opremu, medicinske uređaje, mašine, opremu za ličnu zaštitu, satelitsku opremu, gasne uređaje, opremu koja radi sa visokim pritiskom, razne uređaje, neautomatske uređaje i opremu za merenje težine, fitnes opremu, liftove, zaštitnu opremu za rad u eksplozivnim atmosferama, merne instrumente, in vitro dijagnostičku medicinsku opremu, nautičku opremu, električne uređaje, parne kotlove, civilni eksploziv, rashladnu opremu.

CE Znak štedi novac koji bi se morao dati za sertifikaciju proizvoda po nacionalnim standardima svake članice EU u koju bi se izvozo proizvod.

Smanjuju se sredstva za reklamiranje proizvoda na tržištu EU, jer tamošnji potrošači imaju svest o tome da je CE Znak garancija da su proizvodi bezbedni za njih.

Proizvođač mora u potpunosti da sprovede sledeće neophodne mere:

  • Da osigura upravljanje proizvodnim procesom, tako da obezbeđuje usaglašenost proizvoda sa odgovarajućom Direktivom
  • Da kompletira tehničku dokumentaciju o projektovanju, razvoju, proizvodnji i funkcionisanju proizvoda, na službenom jeziku zemalja članica
  • Da sastavi CE Deklaraciju, koja treba da sadrži sve relevantne podatke o usaglašenosti sa Direktivom po kojoj je izdata, podatke o proizvodu, proizvođaču, njegovom ovlašćenom predstavniku, sertifikacionom telu, kao i upućivanju na standarde i druga normativna dokumenta
X