HACCP

HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points) predstavlja sistem kontrole prehrambenih proizvoda, kojim se utvrđuju, ocenjuju i otklanjaju uzročnici grešaka u proizvodnji i daje garancije njihove higijensko-sanitarne ispravnosti. HACCP je primenljiv u svim fazama proizvodnje jednog prehrambenog proizvoda. Od proizvodnje sirovine, preko prerade i distribucije, pa sve do krajnjeg korisnika. Svi koji dolaze u dodir sa proizvodom u bilo kojoj fazi njegove obrade, prerade ili distribucije treba da primenjuju principe HACCP.

Sedam HACCP principa

  1. Analiza potencijalnih opasnosti – hazarda
  2. Identifikacija kritičnih kontrolnih tačaka – CCP
  3. Ustanovljenje kritičnih granica za svaku CCP
  4. Uspostavljanje sistema monitoringa za svaku CCP
  5. Utvrđivanje korektivnih mera za stanje izvan kritičnih granica
  6. Uspostavljanje procedura za proveru/verifikaciju sistema
  7. Formiranje dokumentacije

Preduslovni programi i zakonska regulativa

  • GAP – dobra poljoprivredna praksa
  • GVP – dobra veterinarska praksa
  • GMP – dobra industrijska praksa
  • GHP – dobra higijenska praksa
  • GPP – dobra proizvodna praksa
  • GDP – praksa dobre distribucije i
  • GTP – praksa dobre trgovine

Prednosti primene HACCP sistema

  • Redukuje pojavu bolesti izazvanih hranom
  • Obezbeđuje snabdevanje stanovnika zdravstveno bezbednim prehrambenim proizvodima
  • Omogućuje ispunjenje zahteva zakonske regulative i efikasniji inspekcijski nadzor
  • Omogućuje efektivniji i efikasniji rad prehrambenih preduzeća
  • Povećava konkurentnost preduzeća na svetskom tržištu
  • Uklanja barijere internacionalne trgovine
  • Omogućuje efikasno uvođenje novih tehnologija i proizvoda
  • Povećava profit

Krajnji cilj HACCP sistema je proizvodnja što je moguće bezbednijeg proizvoda primenom što je moguće bezbednijeg postupka.

X