HACCP
HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points) predstavlja sistem kontrole prehrambenih proizvoda, kojim se utvrđuju, ocenjuju i otklanjaju uzročnici grešaka u proizvodnji i daje garancije njihove higijensko-sanitarne ispravnosti. HACCP je primenljiv u svim fazama proizvodnje jednog prehrambenog proizvoda. Od proizvodnje sirovine, preko prerade i distribucije, pa sve do krajnjeg korisnika. Svi koji dolaze u dodir sa proizvodom u bilo kojoj fazi njegove obrade, prerade ili distribucije treba da primenjuju principe HACCP.
Sedam HACCP principa
- Analiza potencijalnih opasnosti – hazarda
- Identifikacija kritičnih kontrolnih tačaka – CCP
- Ustanovljenje kritičnih granica za svaku CCP
- Uspostavljanje sistema monitoringa za svaku CCP
- Utvrđivanje korektivnih mera za stanje izvan kritičnih granica
- Uspostavljanje procedura za proveru/verifikaciju sistema
- Formiranje dokumentacije
Preduslovni programi i zakonska regulativa
- GAP – dobra poljoprivredna praksa
- GVP – dobra veterinarska praksa
- GMP – dobra industrijska praksa
- GHP – dobra higijenska praksa
- GPP – dobra proizvodna praksa
- GDP – praksa dobre distribucije i
- GTP – praksa dobre trgovine
Prednosti primene HACCP sistema
- Redukuje pojavu bolesti izazvanih hranom
- Obezbeđuje snabdevanje stanovnika zdravstveno bezbednim prehrambenim proizvodima
- Omogućuje ispunjenje zahteva zakonske regulative i efikasniji inspekcijski nadzor
- Omogućuje efektivniji i efikasniji rad prehrambenih preduzeća
- Povećava konkurentnost preduzeća na svetskom tržištu
- Uklanja barijere internacionalne trgovine
- Omogućuje efikasno uvođenje novih tehnologija i proizvoda
- Povećava profit
Krajnji cilj HACCP sistema je proizvodnja što je moguće bezbednijeg proizvoda primenom što je moguće bezbednijeg postupka.