Na sednici Vlade Republike Srbije održanoj 28. januara 2022. godine doneta je Uredba o utvrđivanju Programa finansijske podrške – Korišćenjem standarda do konkurentnijih proizvoda.

Uredba je objavljena u Službenom glasniku Republike Srbije broj 12/22 od 1. februara 2022. godine.

Osnovni cilj programa je unapređenje konkurentnosti, bezbednosti i kvaliteta proizvoda i usluga, odnosno olakšan pristup tržištima i povećanje nivoa konkurentnosti, prvenstveno malih i srednjih preduzeća i preduzetnika.

Ukupna opredeljena sredstva po ovom programu iznose 50.000.000,00 rsd. Raspoloživa sredstva odobravaju se pojedinačno korisnicima programa refundacijom, kao sufinansiranje, u visini od 40% odnosno 60% opravdanih troškova bez PDV-a, za svaku projektnu aktivnost.

Maksimalan ukupni iznos odobrenih sredstava za refundaciju, koji jedan korisnik može ostvariti za jednu ili više aktivnosti iznosi 1.000.000,00 dinara, dok je minimalan iznos 100.000,00 dinara.

Podrška u okviru Programa namenjena je za sufinansiranje sledećih aktivnosti korisnika programa:

  • sprovođenje postupaka ocenjivanja usaglašenosti proizvoda sa zahtevima srpskih i inostranih (prevashodno evropskih) tehničkih propisa i/ili ostvarivanje uslova za označavanje propisanim znacima;
  • uređenje poslovanja u skladu sa zahtevima međunarodno priznatih standarda sistema menadžmenta;
  • nabavku srpskih standarda

Ministarstvo privrede će program realizovati u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije (RAS).

Detaljne informacije koje se tiču uslova za konkurisanje po programu, postupka sprovođenja programa i rokova za konkurisanje, mogu se naći u tekstu programa, a biće objavljeni i u samom javnom pozivu, koji će biti dostupan na sajtu MP i RAS. Objavljivanje javnog poziva očekuje se tokom februara/marta tekuće godine.

X